Sådan startede det

Furlejren, afholdes i 2013 for 24. gang, men det hele startede på Hjerk. Her var der i en del år ø-lejr med dansk/nordisk spillemandsmusik på programmet. Efterhånden tog bagning og ølbrygning over, og folkemusikerne besluttede sig derfor til at finde et andet sted.

Stedet blev Fur, og med hjælp fra Statens Musikråd oprettedes  den forening, som siden har stået for anskaffelse af alt det grej vi benytter i dag. Først og fremmest spise- og danseteltet, spilleteltene, gulv, køkken, komfurer og en go' stor container, hvori det hele overvintrer.

 Sådan foregår det

Hvert år arrangeres 2 lejre af 7 - 14 dages varighed i juli måned. De fleste deltager i én lejrene. Enkelte bruger det meste af ferien på at deltage i begge.

Ferie, spillemandsmusik og -dans er lejrens nøgleord, men der er også lidt praktisk, som skal laves. Deltagerne på den første lejr kommer ikke til en færdigopstillet lejr, men hjælper selv med at sætte alle fællesfaciliteterne op, og er med til at indrette lejren. Materialer og værktøj har vi i en stor container.
På tilsvarende vis er det deltagerne på den sidste lejr, der gør det hele rent og pakker det i containeren, så den er klar til  næste år.

Alt hvad man der ud over behøver at deltage i er én daglige tjans, som kan bestå af f.eks. madlavning, bagning eller opvask.

Til forskel fra den oprindelige ø-lejr bor vi i egne telte. Desuden har vi forholdsvis gode faciliteter i form af store fællestelte til spil, spisning, dans og leg. Gode toiletforhold, rindende vand og solopvarmet badevand.

De fysiske rammer og de musikalske vejledere er bestemt på forhånd, men hvad der i øvrigt sker, er op til deltagerne.  Det er en god tommelfingerregel ikke at forvente sig hverken, at det hele bliver arrangeret for deltagerne, eller at det hele bliver, som det var sidste år. Det er meget bedre og nødvendigt at være indstillet på at være med til at skabe dette års lejr. 

 Sådan er vi

Vi er en broget flok af børn, unge og gamle, enlige og familier, musikalske amatører og professionelle, som ud over at vi er gode til at hygge os, trives med den forholdsvis primitive levevis, som en teltlejr byder på. Og så har vi selvfølgelig en fælles interesse - spillemandsmusik og dans dertil. Det er ikke alle der spiller et instrument, men så kan man noget andet, for eksempel danse til musikken eller måske fortælle gode historier. Nogle kommer for at prøve det hele for første gang, og får som regel lært en del.

Har du lyst til at lære begreber som "Gambrinuskur", "Guldkysten" og "Midnatsfiol" at kende. Har du lyst til at vågne til en svensk gånglåt, til at kæmpe dig ud af dynen og de 20 meter ned til et morgenbad i Limfjorden. Eller vil du bare vide mere, så kontakt os HER